Vliv konfliktních informací v online recenzích na rozhodování spotřebitele - Waisserová, Klára (2023)
Důležitost online recenzí pro rozhodování spotřebitele roste, avšak informace v nich obsažené mohou být konfliktní. Jelikož je však oblast konfliktních informací málo prozkoumaným fenoménem, má tato práce za cíl zjistit, jak konfliktní informace v online recenzích ovlivňují rozhodování spotřebitele. Teoretická část předkládá shrnutí dosavadních poznatků především z oboru letectví a zdravotnictví, na které následně navazují tři výzkumné hypotézy, které práce ověřuje ve spotřebitelském prostředí. Výzkumné hypotézy se zaměřovaly konkrétněji na vliv konfliktních informací na úmysl jedince daný produkt koupit, vnímanou důvěryhodnost dané online recenze a na ověření, zda rozhodovací styl jedince také ovlivňuje jeho reakci. Výzkum byl prováděn pomocí experimentu mezi 236 respondenty, především ve věku 19–29 let žijícími na území České a Slovenské republiky. Vlastní výzkum zjistil, že konfliktní informace snižují úmysl jedince daný produkt koupit. Vliv konfliktních informací na vnímanou důvěryhodnost dané recenze byl zamítnut, stejně jako byl zamítnut statisticky významný rozdíl mezi respondenty s intuitivním a racionálním rozhodovacím stylem.