Techniky znáhodněných odpovědí pro odhad populačního průměru - Vozár, Ondřej; Marek, Luboš; Malá, Ivana, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato disertace se zabývá technikami znáhodněného dotazování (RRT) pro odhad populačního průměru kvantitativní citlivé proměnné. Cílem této práce je navrhnout nové techniky znáhodněného dotazování pro populační průměr založené na dichotomické odpovědi, kdy respondent namísto lineárně transformované odpovědi v závislosti na výsledku náhodného pokusu poskytne odpověď typu Ano/Ne. Byly navrženy dvě další modifikace této techniky: první se znalostí náhodného čísla (jeho znalost neumožňuje tazateli dostatečně přesný odhad citlivé proměnné), druhá s volbou otázky. Pro původní metodu a metodu se znalostí náhodného čísla byly odvozeny nestranné a konzistentní plug-in odhady rozptylů. Vlastnosti odhadů a asymptotických intervalů spolehlivosti pro nově navržené a standardní RRT byly studovány pomocí simulační studie pro populace s různým tvarem pravděpodobnostního rozdělení citlivé proměnné. Pomocí simulací byla nalezena praktická „pravidla palce“ jak zvolit pro daný typ modelové populace intervaly pro generování náhodných čísel a hodnotu parametru α. tak parametru α. Bez ohledu na tvar rozdělení citlivé proměnné je vhodné užívat středně velké hodnoty jako jsou 0,35 nebo 0,50. Výstupy simulací potvrdily, že nově navržené metody mají dobré statistické vlastnosti a pokrytí asymptotických intervalů je dodrženo. Metoda se znalostí náhodného čísla měla nejnižší variabilitu odhadů mezi srovnávanými RRT. Pro porovnání jednotlivých technik znáhodněného dotazování byla navržena komplexní metodika vícekriteriálního hodnocení, která podchycuje čtyři různé okruhy kritérií relevantních pro RRT: 1) statistické vlastnosti odhadu, 2) realizace a volba parametrů metody, 3) zátěž respondenta a důvěryhodnost, 4) ochrana důvěrnosti údajů respondenta. Nově navržené metody přináší oproti standardním metodám z
Navržené techniky a „pravidla palce“ byly aplikovány na českých a slovenských mzdových datech v letech 2016–2019. Simulační studie ověřila praktickou využitelnost těchto metod a pravidel. Metoda s využitím znalosti náhodných čísel vedla k podstatné redukci vychýlení odhadu průměrné mzdy.
Vedoucí práce: Luboš Marek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor disert. práce]; disertace; dissertations