Ekonomický model Skandinávie a jeho udržitelnost na základě příkladu Norska a Švédska - Permanová, Penelopa; Procházková Ilinitchi, Cristina; Vlčková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Ekonomický model Skandinávie, též označovaný jako Skandinávský model je jedním ze čtyř typů Evropského sociálního modelu, který dosahuje velmi dobrých výsledků v ekonomické oblasti a současně poskytuje vysokou úroveň sociální ochrany svým občanům. Sociální ochrana je ve Skandinávském modelu poskytována univerzálně. Sociální náklady Skandinávského modelu jsou vysoké a sociální aspekt je nedílnou součástí modelu. Ekonomiky, které řadíme mezi země Skandinávského modelu, jsou stejně jako jiné evropské země ohroženy trendy ve světové ekonomice jako jsou: imigrace, tlak na zvyšování příjmových nerovností a změny ve světové ekonomice – zejména digitalizace a související růst nových oborů, na které musí političtí představitelé a zejména trh práce efektivně a včasně reagovat. Diplomová práce analyzuje ekonomický model Skandinávie na příkladu norské a švédské ekonomiky s důrazem na otázku udržitelnosti.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses