Opatření ČLR v oblasti antropogenních emisí - Hrubcová, Adéla; Vlčková, Jana; Proch, Dominik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Klimatická změna je důležitým procesem, který postihuje a v budoucnu ovlivní život na naší planetě. Globální oteplování je zapříčiněno zejména vysokými antropogenními emisemi v čele s emisemi CO2. Čína jako největší emitent v tomto případě hraje klíčovou roli a její politiky budou důležité pro změnu přístupu k energetice na globální úrovni. Cílem této práce je tedy zkoumání přístupu Číny k omezování emisí CO2, se zaměřením na její energetický průmysl. Práce zkoumá, do jaké míry jsou v Číně budovány kapacity obnovitelných zdrojů, jaké Čína deklaruje cíle a zejména poté jaká je realita. Čtenář získá přehled o hlavní regulaci na úrovni OSN a na úrovni Číny. Důležitá je taktéž charakteristika energetického průmyslu jako hlavního zdroje čínských emisí. SWOT analýza představuje vhodný nástroj pro zhodnocení současného energetického průmyslu ČLR s důrazem na výrobu elektřiny. Dává do souvislosti požadované omezení emisí CO2 mezinárodním společenstvím a vývoj energetického průmyslu. Silné a slabé stránky v tomto případě analyzují faktory, které Číně v současné době pomáhají či nikoliv plnit své deklarované emisní závazky. Příležitosti a hrozby naopak odhalují možné nedostatky současného energetického průmyslu a dostupné legislativ, které mohou ovlivnit naopak budoucí možné plnění emisních cílů.
Vedoucí práce: Jana Vlčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses