Modely statistické ochrany důvěrnosti mikrodat v populačních censech - Novák, Jiří (2023)
V současném informačním prostředí je stále větší důraz kladen na rozhodování založené na datech a zajištění přístupu k relevantním datovým souborům. Populační census představuje v oblasti oficiální statistiky klíčový zdroj informací a diseminace mikrodat z něj se stává významným tématem oboru statistické ochrany důvěrnosti. Výzkum je motivován pokrokem v dolování informací z databází, metodách datové analýzy a propojování datových souborů. Důležitým aspektem je zabezpečení důvěrnosti mikrodat, jelikož statistické úřady jsou ze zákona povinny chránit shromažďované informace. Cílem této práce je podrobně popsat problematiku statistické ochrany důvěrnosti mikrodat z populačního censu a navrhnout prakticky proveditelné řešení pro diseminaci mikrodat z populačních censů v České republice. Pro dosažení těchto cílů byl proveden vlastní výzkum, který zahrnoval vývoj a přípravu řešení v programovacím jazyce R a aktivní mezinárodní spolupráci. Proces byl podpořen důkladným studiem relevantní literatury a analýzou prací mezinárodních odborníků. Vědeckým přínosem této práce je zpracování tématu, které dosud nebylo v České republice podrobně zkoumáno, a poskytnutí praktických postupů pro řešení daných problémů. Dalším přínosem je diseminace mikrodat z populačních censů pro Českou republiku, což představuje nový a dosud nedostupný zdroj dat pro vědeckou komunitu. Práce také představuje metody pro simulaci syntetických mikrodat a možná zlepšení v oblasti kontroly ztráty informace. Jako nejefektivnější metoda ochrany mikrodat z populačního censu byla identifikována simulace syntetických mikrodat. Tento postup umožňuje vytvoření nového datového souboru s maximální možnou ochranou a minimální ztrátou informace při zachování struktury a vztahů původního datového souboru.