Pobrexitová dynamika vztahů s Afrikou : EU, Afrika a nová Cotonou - Řepka, Milan (2024)
Práce se zabývá rozborem tématu privilegovaných vztahů EHS a AKT a EU a AKT. Dále diskutuje dohodu z Cotonou, její současnou úpravu a dohodu, která na tu z Cotonou navazuje. Práce si klade otázky, jak se vyvíjí spolupráce mezi EU a AKT v čase a jak se proměnila podpora rozvojových programů, obchodní výměny a politického dialogu, aby bylo možné určit a zhodnotit vliv brexitu na vztahy EU a AKT. Dohoda, která nahradí tu z Cotonou, dnes známá jako Samojská, zahrnuje oproti té z Cotonou významné úpravy a stala se jednou z nejkomplexnějších multilaterálních mezinárodních smluv svého druhu. Důležité však je, že EU dokázala nalézt cestu k dalšímu sledování svých cílů a navzdory absenci Spojeného království, které hrálo významnou roli při vývoji těchto vztahů, a dokázala vytvořit nový rámec pro partnerství mezi EU a OACPS, který se zaměřuje na řešení globálních výzev a dále šíří evropské hodnoty formou nejen ekonomické spolupráce. Nově vzniklá Samojská dohoda ukazuje, že vliv Brexitu spočívá především v redefinování priorit a regionální spolupráce, posílení evropské autonomie a změnách ve vyjednávací dynamice. Brexit umožnil EU aktualizovat a přetvořit své partnerství s OACPS v rámci nového geopolitického prostředí, kde EU usiluje o silnější, nezávislejší a strategičtější roli na světové scéně.