Koučink jako metoda rozvoje zaměstnanců, porovnání executive koučinku mezi firmami v ČR a ve Španělsku - Akai, Markéta; Čermáková, Elvíra; Volfová, Jitka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Diplomová práce se věnuje tématu koučinku jako metodě rozvoje zaměstnanců a porovnání executive koučinku mezi českými a španělskými firmami. Zejména zkoumá rozdílnou míru využívání executive koučinku mezi vedoucími pracovníky vporovnávaných zemích. Využívání executive koučinku ke zlepšení výkonu a kompetencí klíčových zaměstnanců roste po celém světě. Avšak je málo studií, které by se věnovaly stavu executive koučinku vjednotlivých zemích. Teoretická část práce nejprve představuje pojem koučink, jeho historický vývoj, nástroje a modely. Dále uvádí executive koučink, odlišuje ho od jiných forem koučinku a uvádí nejdůležitější techniky, proces a jeho výsledky. Závěrečná část teorie porovnává dostupné informace ohledně executive koučinku v České republice a ve Španělsku. V praktické části jsou interpretovány výsledky výzkumu. Celkem bylo získáno 200 odpovědí dotazníkovým šetřením z obou porovnávaných zemí, doplněno bylo o rozhovorové šetření s pěti respondenty z České republiky a s pěti jedinci ze Španělska. Výsledky ukazují, že jedním z hlavních důvodů rozdílné míry využívání executive koučinku je nižší míra povědomí o pojmu mezi vedoucími pracovníky v České republice. Dále se jedná o nízkou potřebu executive koučink využít mezi jedinci, kteří jej nikdy nevyzkoušeli. Výsledky výzkumu také ukazují, za jakým účelem manažeři v obou zemích executive koučink využívají nejčastěji a jejich celkové hodnocení. Popřípadě proč jej nevyužívají a co by je přimělo executive koučink využívat více. Na závěr jsou uvedena doporučení, jež mohou pomoci zvýšit míru využívání executive koučinku v České republice.
Vedoucí práce: Elvíra Čermáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses