Účetní podvod jako faktor stimulující vývoj regulace účetnictví - Závodný, Libor (2023)
Tato práce se zabývá vztahem mezi účetním podvodem a účetní regulací, jejím cílem je objasnit, jakým způsobem účetní podvod ovlivňuje vývoj účetní regulace, ale také to, zda může mít účetní regulace vliv na prevenci účetních podvodů. V teoretické části jsou popsány koncepty, které vysvětlují obecné důvody k vytváření regulace. Tyto koncepty jsou rozděleny na sociálně konstruktivistické a ekonomické. Následně jsou uvedena specifika účetní regulace a představen je také problém účetního podvodu. Vliv účetních podvodů na vývoj regulace je ilustrován prostřednictvím sedmi případových studií účetních podvodů převážně z amerického prostředí. Z odborné literatury vyplývá, že za určitých okolností účetní podvod ke změně účetní regulace vede. Empirická část této práce se naopak pokouší osvětlit vliv regulační a institucionální kvality na výskyt účetních podvodů v USA v období 2000-2019. Výsledky pracující s více zdroji dat naznačují, že samotná regulatorní a institucionální platforma je z hlediska prevence účetních podvodů nedostatečná.