Limitace náhrady škody v odpovědnosti silničního nákladního dopravce - Sůvová, Tereza; Moravec, Tomáš, 1983-; Machač, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Diplomová práce s názvem " Limitace náhrady škody v odpovědnosti silničního nákladního dopravce" se zaměřuje na problematiku odpovědnosti dopravce v mezinárodní i vnitrostátní silniční nákladní přepravě. Hlavním cílem práce je vymezit pojem odpovědnosti dopravce, dále rozbor ustanovení článků 24, 26 a 29 Úmluvy CMR, které se týkají prolomení limitu odpovědnosti. Práce se také věnuje formulaci pojmů, jejíž interpretace v praxi působí problémy a s tím spojenou pojistitelnost odpovědnosti silničního nákladního dopravce. Práce nejprve rozebírá odpovědnost dopravce dle Úmluvy CMR, následně se zaměřuje na odpovědností limit dopravce a články 24, 26 a 29. V poslední části se práce věnuje pojištění odpovědnosti dopravce a pojistitelnosti ustanoveních 24 a 26 Úmluvy. Analýza pojistitelnosti těchto ustanovení probíhá srovnáním informací poskytnutých od vybraných pojišťoven. Na závěr jsou uvedeny výsledky srovnání pojištění odpovědnosti a závěry které z toho vyplývají.
Vedoucí práce: Tomáš Moravec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses