Gender v otázce enviromentální krize v rámci Visegrádské čtyřky - Lindnerová, Natálie; Kočí, Kateřina; Zemanová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Práce se zabývá rolí genderu v řešení klimatické krize na zákonodárné úrovni, konkrétně v případě V4. V teoretické části jsou představeny 3 stěžejní pojmy pro orientaci v dané problematice - feminismus v mezinárodních vztazích, ekofeminismus a politika ochrany klimatu. Empirická část analyzuje region pomocí korelační analýzy jako celek a poté i každou zemi zvlášť v období let 2019-2023. Cílem práce bylo zjistit, jaká je korelace mezi zastoupením žen v parlamentech zemí V4 a jejich politikou ochrany klimatu, jejíž číselné ohodnocení bylo získáno z Climate Change Performace Indexu (CCPI). Korelace celého regionu vyšla téměř 25 % a potvrzuje tak pozitivní vliv vyššího zastoupení žen v parlamentech zemí V4 na politiku ochrany klimatu. Co se týče vývoje jednotlivých zemí V4, tak korelace vždy vyšla v záporných číslech a souvislost se tak neprokázala, tohle je ovšem způsobeno nedostatečnou změnou zastoupení v daném časovém období a vlivem stěžejních událostí - Covidem a válkou na Ukrajině.
Vedoucí práce: Kateřina Kočí
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses