Konec války proti teroru? : Nový vývoj americké strategie boje proti terorismu po ukončení války v Afghánistánu - Pavlica, Martin (2023)
Tato diplomová práce analyzuje proměnu rétoriky o válce proti teroru ve strategických dokumentech USA od roku 2001 do roku 2022. Válka proti teroru je chápána jako komplexní bezpečnostní strategie, která byla reakcí na teroristické útoky z 11. září 2001 a která zahrnovala řadu vojenských, politických, diplomatických a legislativních opatření. Práce využívá kvalitativní obsahovou analýzu pro identifikaci hlavního kontextu, témat, hodnot, cílů, hrozeb a spojenců, které se objevují ve strategických dokumentech a zkoumá, jak se měnila jejich rétorika, priority a cíle. V závěru této práce je zhodnocen vývoj rétoriky o válce proti teroru během čtyř amerických administrativ a je diskutováno, zda válka proti teroru skončila nebo pokračuje, a jaký vliv mělo ukončení války v Afghánistánu na tuto strategii.