Konec války proti teroru? : Nový vývoj americké strategie boje proti terorismu po ukončení války v Afghánistánu - Pavlica, Martin; Eberle, Jakub; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato diplomová práce analyzuje proměnu rétoriky o válce proti teroru ve strategických dokumentech USA od roku 2001 do roku 2022. Válka proti teroru je chápána jako komplexní bezpečnostní strategie, která byla reakcí na teroristické útoky z 11. září 2001 a která zahrnovala řadu vojenských, politických, diplomatických a legislativních opatření. Práce využívá kvalitativní obsahovou analýzu pro identifikaci hlavního kontextu, témat, hodnot, cílů, hrozeb a spojenců, které se objevují ve strategických dokumentech a zkoumá, jak se měnila jejich rétorika, priority a cíle. V závěru této práce je zhodnocen vývoj rétoriky o válce proti teroru během čtyř amerických administrativ a je diskutováno, zda válka proti teroru skončila nebo pokračuje, a jaký vliv mělo ukončení války v Afghánistánu na tuto strategii.
Vedoucí práce: Jakub Eberle
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses