Kariérní vývoj žen generace Y v odvětví FMCG v České republice a SRN - Menclová, Hana (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na zkoumání a porovnání kariérního vývoje žen generace Y v České republice a Německu. Cílem této diplomové práce je kriticky zhodnotit a srovnat kariérní vývoj žen generace Y České republice a SRN. Vedlejším cílem je sestavit doporučení pro FMCG společnosti obou zemí, jak k ženám generace Y přistupovat, aby ve společnosti zůstaly dlouhodobě s ambicí kariérního růstu. V teoretické části diplomové práce byla první charakterizována generace Y a její obecná specifika, popsány postoje k práci a kariéře a charakteristika žen této generace. Dalším krokem bylo srovnání generace Y v České republice a Spolkové republice Německo, přičemž byla věnována pozornost demografickým údajům (např. nezaměstnanost, místo bydliště a struktura domácnosti), osobním hodnotám a zájmům. Pro lepší pochopení chování a hodnot mileniálek ve srovnávaných zemích byly dále zkoumány kulturní odlišnosti podle Hofstedeho a Trompenaarse. Výrazné rozdíly se projevují především v Hofstedeho kulturní dimenzi vzdálenosti k moci, kde Česká republika vykazuje vyšší vzdálenost k moci než Německo. Německá kultura je pak charakterizována vyšším stupněm individualismu a maskulinity. Dále bylo třeba charakterizovat specifika odvětví FMCG a kariérnímu vývoji a roli žen v této oblasti. I přes dynamiku a konkurenční prostředí FMCG firmy aktivně prosazují rovné příležitosti pro ženy a nabízejí rozsáhlé programy pro kariérní růst zaměstnanců. Přestože jsou Česká republika a Německo obě významné pro odvětví FMCG, Německo poskytuje širší spektrum kariérních příležitostí. Česká republika je, bohužel, omezena svou tržní velikostí a často funguje jako přidružená země v rámci organizace, což představuje určité bariéry pro kariérní postup.