Kariérní vývoj žen generace Y v odvětví FMCG v České republice a SRN - Menclová, Hana; Křečková Kroupová, Zuzana, 1972-; Cetkovský, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na zkoumání a porovnání kariérního vývoje žen generace Y v České republice a Německu. Cílem této diplomové práce je kriticky zhodnotit a srovnat kariérní vývoj žen generace Y České republice a SRN. Vedlejším cílem je sestavit doporučení pro FMCG společnosti obou zemí, jak k ženám generace Y přistupovat, aby ve společnosti zůstaly dlouhodobě s ambicí kariérního růstu. V teoretické části diplomové práce byla první charakterizována generace Y a její obecná specifika, popsány postoje k práci a kariéře a charakteristika žen této generace. Dalším krokem bylo srovnání generace Y v České republice a Spolkové republice Německo, přičemž byla věnována pozornost demografickým údajům (např. nezaměstnanost, místo bydliště a struktura domácnosti), osobním hodnotám a zájmům. Pro lepší pochopení chování a hodnot mileniálek ve srovnávaných zemích byly dále zkoumány kulturní odlišnosti podle Hofstedeho a Trompenaarse. Výrazné rozdíly se projevují především v Hofstedeho kulturní dimenzi vzdálenosti k moci, kde Česká republika vykazuje vyšší vzdálenost k moci než Německo. Německá kultura je pak charakterizována vyšším stupněm individualismu a maskulinity. Dále bylo třeba charakterizovat specifika odvětví FMCG a kariérnímu vývoji a roli žen v této oblasti. I přes dynamiku a konkurenční prostředí FMCG firmy aktivně prosazují rovné příležitosti pro ženy a nabízejí rozsáhlé programy pro kariérní růst zaměstnanců. Přestože jsou Česká republika a Německo obě významné pro odvětví FMCG, Německo poskytuje širší spektrum kariérních příležitostí. Česká republika je, bohužel, omezena svou tržní velikostí a často funguje jako přidružená země v rámci organizace, což představuje určité bariéry pro kariérní postup.
Pro dosažení cíle práce a validaci poznatků z teoretické části bylo provedeno 16 polostrukturovaných hloubkových rozhovorů s respondentkami generace Y, pracujícími v prostředí FMCG v České republice a SRN, které posloužily jako základ pro srovnání současného kariérní postup žen generace Y v obou zemích, jejich kariérní ambicí a význam kariéry v životě. Dále byly identifikovány faktory a překážky, které ovlivňují kariérní postup žen a motivaci k dlouhodobému a úspěšnému profesnímu růstu. Poznatky z teoretické i praktické části diplomové práce naznačují, že je v České republice situace ohledně rovnosti pohlaví na pracovišti ve srovnání s Německem o něco kritičtější. Zjištění naznačila, že české respondentky vykazují menší ambice, plánují kratší dobu setrvání ve stávajících společnostech a vidí v mateřství významnou bariéru pro kariérní postup, přičemž zaměstnavatelé nejsou vstřícní k možnosti práce na kratší úvazek či flexibilním pracovním hodinám. Naopak německé respondentky projevují vysoké ambice a touhu dosáhnout vedoucích pozic ve společnosti. Přestože vnímají podobné bariéry v mateřství jako jejich české kolegyně, jsou jejich obavy nižší. Výsledky hloubkových rozhovorů korespondují s poznatky z teoretické části této diplomové práce. Praktická část diplomové práce ukázala, že je potřeba posílit podporu kariérního růstu žen generace Y v oblasti FMCG v obou zemích. Klíčová doporučení zahrnují mimo jiné například zavedení zkrácených úvazků u českých společností, flexibilní pracovní dobu a místo práce, investice do vzdělávacích programů, zvýšení transparentnosti ohledně podmínek kariérního růstu žen a důraz na rozvoj firemní kultury.
Vedoucí práce: Zuzana Křečková Kroupová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses