Postoptimalizační analýza v úlohách vícekriteriálního lineárního programování - Kubcová, Klára (2023)
Práce se zabývá odvozením postupů pro postoptimalizační analýzu v úlohách vícekriteriálního lineárního programování pro vybrané metody s informací a priori. Vybranými metodami jsou agregace účelových funkcí, lexikograficky kompromisní řešení, minimalizace vzdálenosti od ideálu dle lineární a Čebyševovy metriky, kompromisní řešení podle minimální komponenty a cílové programování. Na základě postupů pro jednokriteriální lineární programování a konkrétní metodu jsou v teoretické části práce odvozeny postupy pro analýzu citlivosti každé zmíněné metody. Dále je v práci odvození pro postoptimalizační změny, zejména změna rozměru modelu pro jednu vybranou metodu vícekriteriálního lineárního programování, kterou je princip agregace účelových funkcí. V praktické části práce jsou tyto postupy ukázány a otestovány na vzorovém příkladu.