Faktory ovlivňující implementaci umělé inteligence - Cimbulka, Matyáš (2024)
Rok po spuštění průlomové služby ChatGPT, která vnesla umělou inteligenci do povědomí široké veřejnosti a ukázala její obrovský potenciál, se tato technologie stala horkým tématem i v podnikové sféře. Mnoho firem se zajímá o využití umělé inteligence (AI) ve svých procesech a hledá možnosti, jak ji integrovat do své informační infrastruktury. Cílem této práce je komplexně analyzovat a shrnout faktory, které ovlivňují implementaci AI v podnikovém prostředí. K tomu byla provedena systematická literární rešerše literatury, která identifikovala klíčové faktory úspěchu i rizika implementace AI. Součástí práce byly také rozhovory se třemi zástupci českých softwarových firem, které byly použity k porozumění praktických aspektů implementace umělé inteligence v reálném světě. Výsledkem práce je soubor 15 faktorů, které ovlivňují implementaci AI, rozdělených do tří kategorií podle jejich zaměření: technologie, organizace a prostředí.