Problematika automatizace a robotizace třídícího procesu zásilek ve vybraném podniku - Šindelářová, Markéta (2023)
Vhodná automatizace, popřípadě robotizace procesu třídění zásilek je problém, na který se v poslední době zaměřuje čím dál více logistických firem. Cílem této diplomové práce bylo identifikovat výhody a nevýhody, které s sebou automatizace a robotizace tohoto procesu mohou nést. První část práce je věnována rešerši literatury, která se zaměřuje nejen na samotnou automatizaci a robotizaci třídění, ale i na další faktory, které je ovlivňují. Sem patří zejména nejčastěji se vyskytující druhy zásilek co do rozměrů, hmotnosti, ale také obalového materiálu s vazbou na jejich následnou tříditelnost. V druhé části práce byla provedena analýza procesu třídění zásilek ve vybraném podniku a byla identifikována kritická místa tohoto procesu. Kritickými oblastmi jsou manipulace s těžkými zásilkami při vkládání do stroje a poté manipulace s přepravními klecemi, která způsobuje dočasnou neefektivitu strojního třídění. K oběma problémům bylo navrženo jejich řešení, kdy v obou případech se jednalo o začlenění robotů do procesu třídění zásilek. Navrženo bylo pořízení kolaborativních robotů a autonomních mobilních robotů.