Politika Čínské lidové republiky vůči Hollywoodu - Plecháček, Oldřich; Votoupalová, Markéta; Veselá, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato diplomová práce se věnuje čínsko-hollywoodskému vztahu a čínským politikám s cílem zhodnocení jejich úspěšnosti v naplňování strategických cílů a prosazování čínských národních zájmů. Analýza je vedena zejména teorií soft power s doplňujícími aspekty kulturní diplomacie, nation brandu, propagandy a populární geopolitiky. Čínská lidová republika využívá své ekonomické pozice k vyvíjení tlaku na Hollywood a následné ovlivňování filmového obsahu amerických produkcí tak, aby došlo k eliminaci „protičínských“ témat, a naopak se „posílil čínský hlas“ ve světě. Dle závěrů výzkumu má Čína v dosahování většiny cílů silné i slabé stránky, a nelze jednoznačně hovořit o absolutním úspěchu či selhání. Pročínská sdělení v hollywoodských filmech podle analýzy nemají kvůli své snížené důvěryhodnosti přílišný vliv na globální veřejné mínění, naopak absence kritického obsahu vůči Číně může v tomto ohledu hrát podstatnou roli. Čína zároveň protekcionistickou politikou umožnila rozvoj vlastního zaostalého filmového průmyslu, čímž významně posílila svůj domácí propagandistický aparát, což dále umožňuje rozvoj národní identity a společenské koheze. Čína byla v rozvoji své soft power úspěšnější z pohledu lokalizované podoby chápání konceptu. Ten v čínském pojetí zdůrazňuje defenzivní aspekt a domácí orientaci moci, oproti jejímu tradičnějšímu vymezení s mezinárodním důrazem.
Vedoucí práce: Markéta Votoupalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses