Trendy ve výživě v Gambii v letech 2000 až 2020 - Tlapa, Filip (2023)
Cílem této práce je zhodnotit trendy ve výživě v Gambii v období let 2000 až 2020 a vysvětlit příčiny jejich trendů. První kapitola se zaměřuje na základní východiska práce. První část je věnována konceptualizaci výživy, kde jsou představeny všechny formy špatné výživy a jejich indikátorů. Je tu vysvětlena i souvislost mezi špatnou výživou a jistotou potravinového zabezpečení. Dále je tu představena vazba výživy a jistoty zabezpečení potravin na ekonomický růst, chudobu a vzdělání. Druhá část je věnována trendům ve vývoji výživy v rozvojových zemí a jejich hlavním příčinám na základě současné literatury. Později jsou uvedeny příklady dobré praxe v boji proti špatné výživě. Druhá kapitola ukazuje trendy ve vývoji výživy v Gambii, které jsou znázorněny v kontextu regionu a vybraných zemích. Trendy jsou znázorněny pomocí jednotlivých indikátorů popsaných v první kapitole. Druhá část popisuje hlavní příčiny ovlivňující trendy ve vývoji výživy v Gambii.