Spolupráce AU-OSN v oblasti peacekeepingu : případová studie mise UNAMID - Slaninková, Marta; Přikryl, Pavel; Neuschl, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Diplomová práce se zabývá silnými a slabými stránkami hybridních peacekeepingových operací, a to konkrétně případem Hybridní operace Africké unie a Organizace spojených národů v Dárfúru (UNAMID). Hybridní operace představují nový přístup k řešení globálních otázek míru a bezpečnosti díky spolupráci regionální a univerzální organizace. Hybridita operace organizacím umožňuje využít svých komparativních výhod, nicméně je též spojována s řadou výzev. Práce se nejprve věnuje konceptualizaci hybridních operací a následně si klade za cíl identifikovat silné a slabé stránky, které z využití hybridního formátu v rámci mise UNAMID vyplývají. Na základě načerpaných poznatků z analýzy mise UNAMID práce nabízí řadu doporučení, která by mohla být využita pro využití hybridních operací v budoucnu.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses