Investice jako nástroj centralizace evropské hospodářské politiky - Slunečko, Jindřich (2023)
Tato diplomová práce se zabývá tématem investic a jejich rolí v rámci centrální evropské hospodářské politiky EU. Cílem práce je zhodnotit využívání centrálních investičních mechanismů EU ovlivňující hospodářský vývoj EU a navrhnout vhodné reformy reagující na dlouhotrvající problémy týkající se klesající konkurenceschopnosti EU ve světové ekonomice, nízké investice a nízký ekonomický růst v posledních dekádách. Práce na základě dostupné literatury analyzuje roli investic a využívání centrálních hospodářských politik EU. Práce zjišťuje, že EU zaostává zejména v oblasti soukromých investic na vědu a výzkum, kdy zaostává oproti největším geopolitickým celkům jako je USA, Japonsko a částečně Čína. Rozdíl byl největší zejména po globální ekonomické krizi v roce 2009 a následné evropské dluhové krizi. Tento fakt měl za následek i nižší míru růstu a inovativnosti evropských ekonomik v další dekádě, jelikož investice jsou jedním z hlavních zdrojů ekonomického růstu. Práce apeluje také na dokončení Evropského kapitálového trhu, který může být dodatečným zdrojem financování projektů s vyšší mírou rizika k již rozvinutému bankovnímu sektoru. Práce dále zkoumala roli evropského rozpočtu jako hlavního investičního nástroje EU. I když došlo k poměrně silné realokaci finančních prostředků v rámci rozpočtu EU a začala se posilovat složka zaměřující se na statky s evropskou přidanou hodnotou, stále je největším limitujícím faktorem rozpočtu EU jeho velikost. EU si proto musí zajistit větší podíl vlastních zdrojů financování a nespoléhat na příspěvky členských států, které snižují autonomní rozhodování EU v této oblasti. Dále práce doporučuje nadále prohlubovat integraci jednotného trhu, která je doposud největším zdrojem ekonomického růstu od počátku integračních snah.