Analýza kvality informačních systémů VŠE z pohledu provozu, bezpečnosti a dat - Komanec, Kryštof (2023)
Tato diplomová práce se zabývá provedením analýzy kvality vybraných informačních systémů VŠE z pohledu provozu, bezpečnosti a dat Vysoké školy ekonomické v Praze. V práci jsou nejprve popsány různé nástroje, které lze využít k řízení kvality a ověřování její úrovně. Dále práce obsahuje popis prostředí informačních systémů VŠE a popis legislativy, která provoz informačních systémů v takové instituci ovlivňuje, nebo určuje jeho pravidla. Posléze je popsán provoz vybraných informačních systémů IFIS, což je informační finanční systém a EGJE, který plní roli personálního a mzdového informačního systému. Dílčím cílem je definice požadavků na kvalitní informační systém prostřednictvím metodiky COBIT (zavedení procesů, metrik, uživatelská přívětivost a bezpečnost) a tyto požadavky jsou konfrontovány se skutečným stavem na základě dotazníkového šetření, provedeného s osobami, které za informační systémy zodpovídají a šetření zaměřené na uživatelskou zkušenost manažerů. Zásadním nedostatkem je neexistence opatření pro řešení bezpečnostního incidentu. Také byly zjištěny nedostatky v oblasti práce s daty, které systémy poskytují. Výsledkem je soubor doporučení, která lze aplikovat na informační systémy k odstranění nalezených nedostatků, nebo ke zlepšení celkové úrovně kvality. Prvním krokem je zavedení sběru dat o používání aplikací a bezpečnosti provozu. Jejich vyhodnocení musí předcházet definice metrik, podle kterých se bude úspěšnost zavedených opatření měřit.