Refactoring aplikácie pomocou RPC Internet Communications Engine - Göblová, Sára; Bruckner, Tomáš, 1974-; Talpa, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
S prechodom na vysokofrekvenčné obchodovanie finančné aplikácie potrebujú optimalizované integračné frameworky ako Ice RPC pre nízku latenciu a vysokú priepustnosť. Táto diplomová práca sa zaoberá prechodom aplikácie na obchodovanie s exotickými opciami z REST API na framework Ice RPC pri zachovaní funkčnosti a zlepšení výkonu. Exotické opcie majú komplexné oceňovania, ktoré si vyžadujú pokročilú analytiku. Existujúca aplikácia využíva na pripojenie REST API. REST však má v porovnaní s RPC optimalizovaným pre distribuované prostredia obmedzenia v efektivite. Cieľom je zhodnotiť výhody refaktoringu produkčnej aplikácie v konkrétnej investičnej banke z hľadiska zníženia technického dlhu, eliminácie bezpečnostných rizík, úspory nákladov, zvýšenia produktivity a zlepšenia výkonu. Ďalším cieľom je analyzovať adaptáciu frameworku Ice pri nasadení v praxi, pričom výsledok analýzy je zdokumentovaný ako Sprievodca frameworkom Ice. Metóda spočíva v statickej analýze kódu pomocou nástroja SonarQube vykonanej pred a po refaktoringu. Táto analýza kategorizuje chyby podľa typu a závažnosti a popisuje ich počet a umiestnenie v zdrojovom kóde. Navyše získava informácie o bezpečnostných chybách v aplikácii a ich stave po refaktoringu. Nakoniec analyzuje vplyv refaktoringu na počet duplikátov a cyklických závislostí v kóde. Vďaka týmto štatistikám je možné hodnotiť úspešnosť refaktoringu. Zistenia potvrdzujú merateľné zlepšenia pri prechode na binárny protokol Ice RPC v porovnaní s textovým protokolom REST. Latencia sa znížila 5- až 8-násobne a veľkosť správ sa znížila 3-násobne. Súbežnosť a škálovateľnosť sa zvýšili vďaka Ice poolingu vlákien a správe pripojení. Okrem toho práca dokumentuje bežné problémy s adaptáciou Ice RPC a riešenia založené na skúsenostiach získaných počas implementácie. Výsledky
V rámci dokumentácie bežných problémov s adaptáciou rámca Ice vznikla príručka obsahujúca riešenia bežných problémov spojených s migráciou na framework Ice a súhrn silných a slabých stránok frameworku Ice, ktoré môžu pomôcť pri manažérskom rozhodovaní o jeho adopcii vo firme.
Vedoucí práce: Tomáš Bruckner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses