Aplikace statistických metod na úmrtnostní poměry - Ferjanc, Marek (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na práci s demografickými daty za Českou republiku z období 1960-2021. Demografické ukazatele mohou hrát klíčovou roli k pochopení, analyzování a řešení celospolečenských témat, ať už jde o samotné pochopení zkoumané populace či trendů v časových řadách. Demografické ukazatele mohou hrát klíčovou roli v rozhodování u témat na vládní úrovni, jako je odchodový věk do důchodu, který souvisí s důchodovou reformou celkově. K práci s daty jsou použité různé statistické metody, kde z počátku jsou využívané jednorozměrné metody, které jsou následně využity pro účely prognózy. Z vícerozměrných je zde využita vícerozměrná regresní analýza. Prognóza budoucího vývoje demografických ukazatelů je provedena na několik desítek let.