Aplikace statistických metod na úmrtnostní poměry - Ferjanc, Marek; Fiala, Tomáš, 1953-; Hon, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na práci s demografickými daty za Českou republiku z období 1960-2021. Demografické ukazatele mohou hrát klíčovou roli k pochopení, analyzování a řešení celospolečenských témat, ať už jde o samotné pochopení zkoumané populace či trendů v časových řadách. Demografické ukazatele mohou hrát klíčovou roli v rozhodování u témat na vládní úrovni, jako je odchodový věk do důchodu, který souvisí s důchodovou reformou celkově. K práci s daty jsou použité různé statistické metody, kde z počátku jsou využívané jednorozměrné metody, které jsou následně využity pro účely prognózy. Z vícerozměrných je zde využita vícerozměrná regresní analýza. Prognóza budoucího vývoje demografických ukazatelů je provedena na několik desítek let.
Vedoucí práce: Tomáš Fiala
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses