Vytvoření doporučovacího systému na bázi neuronových sítí v oblasti e-commerce - Šatra, Martin (2023)
V dnešní době stále více společností využívá možnosti internetového obchodování, což způsobuje postupný nárůst konkurence v této oblasti. Rostoucí konkurence nutí společnosti, aby se co nejvíce snažily zaujmout zákazníky za účelem maximalizace svých prodejů. Jednou z možností, jak toho mohou dosáhnout, je využití křížového prodeje, který spočívá v nabízení produktů souvisejících se zákazníkovým nákupem. Za účelem doporučování správných produktů se budují doporučovací systémy. V oblasti strojového učení existuje řada způsobů, jak takové systémy vytvářet, přičemž nejmodernější a nejvýkonnější podoby doporučovacích systémů využívají technologií neuronových sítí. Tato práce se zabývá tvorbou doporučovacího systému na bázi neuronových sítí pro podporu prodeje v internetovém obchodování prostřednictvím doporučování produktů na základě aktuálního stavu zákazníkova košíku. Hlavním cílem práce je vytvoření doporučovacího systému schopného predikovat položky, o které by mohl zákazník projevit, mimo již vybrané položky, potencionální zájem, a to na základě aktuální struktury zákazníkova košíku. K naplnění hlavního cíle je nutné splnit tyto kroky. •Provedení rešerše v oblasti moderních doporučovacích systémů a zmíněných neuronových sítí •Vytvoření doporučovacího systému pro produkty společnosti Rotorama na podporu křížového prodeje •Otestování a vyhodnocení úspěšnosti vytvořeného systému Zajištění poznatků o moderních doporučovacích systémech je řešeno formou literární rešerše. Pro vytvoření doporučovacího systému je využívána metoda kontrolního seznamu Aureliena Gerona. Úspěšnost vytvořeného systému je vyhodnocena pomocí expertních znalostí zaměstnanců společnosti Rotorama. Přínosem práce je vyzkoušení nového přístupu strojového učení k