Národní identita Gruzie a její vliv na zahraniční politiku země - Horáková, Anna-Marie (2023)
Cílem bakalářské práce je určit, zda došlo v období od února 2021 do února 2023 k posunu v národní identitě Gruzie, který by se odrazil v diskurzu politických elit, a zda tento případný posun ovlivnil zahraniční politiku země. Za účelem naplnění tohoto cíle si autorka pokládá dvě odpovídající výzkumné otázky, a to zda došlo v posledních dvou letech ke změně v národní identitě tak, jak ji prezentují politické elity, a pokud ano, zda se tato změna odrazila v zahraniční politice. V rámci kvalitativního výzkumu je za pomoci programu NVivo podrobně analyzováno celkem 39 proslovů čtyř zahraničněpolitických aktérů Gruzie, premiéra Irakli Garibashviliho, prezidentky Salome Zourabichvili, a dvou ministrů zahraničních věcí, Davida Zalkalianiho a Ilii Darchiashviliho. Následně je ověřováno, zda se posuny v národní identitě projevují také ve dvou hlavních dokumentech vlády zabývajících se zahraniční politikou. Na základě obsahových kvalitativních analýz autorka vyvozuje, že k určitému posunu v národní identitě došlo. Tento posun ale zatím nejde zcela rozpoznat v zahraničněpolitických dokumentech, protože základní koncepce zahraniční politiky byly vytvořené ještě před začátkem války. Vliv národní identity elit na zahraniční politiku bylo ale jednoznačně možné pozorovat již během analýzy samotných projevů.