Národní identita Gruzie a její vliv na zahraniční politiku země - Horáková, Anna-Marie; Druláková, Radka, 1973-; Přikryl, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Cílem bakalářské práce je určit, zda došlo v období od února 2021 do února 2023 k posunu v národní identitě Gruzie, který by se odrazil v diskurzu politických elit, a zda tento případný posun ovlivnil zahraniční politiku země. Za účelem naplnění tohoto cíle si autorka pokládá dvě odpovídající výzkumné otázky, a to zda došlo v posledních dvou letech ke změně v národní identitě tak, jak ji prezentují politické elity, a pokud ano, zda se tato změna odrazila v zahraniční politice. V rámci kvalitativního výzkumu je za pomoci programu NVivo podrobně analyzováno celkem 39 proslovů čtyř zahraničněpolitických aktérů Gruzie, premiéra Irakli Garibashviliho, prezidentky Salome Zourabichvili, a dvou ministrů zahraničních věcí, Davida Zalkalianiho a Ilii Darchiashviliho. Následně je ověřováno, zda se posuny v národní identitě projevují také ve dvou hlavních dokumentech vlády zabývajících se zahraniční politikou. Na základě obsahových kvalitativních analýz autorka vyvozuje, že k určitému posunu v národní identitě došlo. Tento posun ale zatím nejde zcela rozpoznat v zahraničněpolitických dokumentech, protože základní koncepce zahraniční politiky byly vytvořené ještě před začátkem války. Vliv národní identity elit na zahraniční politiku bylo ale jednoznačně možné pozorovat již během analýzy samotných projevů.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses