Role rozvojové pomoci v SDG 5.5 : komparativní studie Etiopie a Bangladéše - Beznosková, Kateřina (2023)
Diplomová práce se zabývá vlivy a překážkami, které působí na politickou participaci žen ve dvou vybraných rozvojových zemích, v Etiopii a Bangladéši. Práce zejména zkoumá, jaký má na celý fenomén vliv oficiální rozvojová pomoc (ODA) a jestli je možné potvrdit její vliv statisticky. Zjištěný vliv nejen ODA, ale i dalších proměnných s účinkem na politickou participaci žen ve vybraných zemích, je následně komparován. Téma je zasazeno do teoretického rámce liberálního feminismu, jemuž se, společně s vývojem řešení politického postavení žen, věnuje první kapitola. Druhá kapitola se soustředí na ODA zaměřenou na rovnost žen a mužů a posílení postavení žen. Třetí analyzuje postavení žen ve vybraných zemích a překážky, kterým musí čelit při vstupu do politiky. Čtvrtá kapitola aplikuje metodu lineární regrese na zjištění vztahu mezi počtem žen v parlamentu v obou zemích, ODA a dalších vlivů a překážek, které bylo možné kvantifikovat a výsledky následně komparuje.