Data mesh - Novotný, Michal (2023)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku chybějících best practices v oblasti konceptu data mesh. Hlavním cílem práce je vytvoření těchto best practices, které se týkají implementace konceptu data mesh do organizací. Jejich cílem je zjednodušení implementace konceptu. První část práce se zabývá analýzou současného stavu poznání v rámci konceptu data mesh. Následně je pomocí metody Systematic mapping study provedena rešerše odborné literatury, která se zabývá implementací konceptu v jednotlivých organizacích, jeho implementačními důvody a implementačními výzvami. V další části práce je čtenáři obecně popisován koncept data mesh a jeho principy. Poté je kladen důraz na jeden z jeho principů, kterým jsou datové produkty. Ty jsou definovány, vymezeny a je také stanoveno, jaké prvky musí datové produkty obsahovat či jaká metadata je vhodné o datových produktech sbírat. Dále je vytvořen praktický postup, podle kterého mohou být datové produkty v rámci organizace identifikovány a tvořeny. Poslední část práce se týká vypracování praktického use casu. Na něm je demonstrováno jednak využití postupu tvorby datových produktů, ale také návrh transformace datové architektury budované podle metody inmon tak, aby byla přizpůsobena konceptu data mesh.