Príčiny detskej práce v Ghane : prípadová štúdia z odvetvia pestovania kakaových bôbov - Valašíková, Elena (2023)
Táto bakalárska práca sa venuje príčinám detskej práce v štáte Ghana v oblasti pestovania kakaových bôbov. Cieľom tejto bakalárskej práce je identifikovať príčiny detskej práce v odvetví pestovania kakaových bôbov v Ghane a to so zameraním na chudobu, ľudský kapitál a inštitúcie. Cieľ práce je dosiahnutý pomocou analýzy existujúcich zdrojov, dostupných dát a empirických poznatkov obsiahnutých v dostupnej odbornej literatúre. Bakalárska práca je rozdelená na dve časti. V prvej časti sa venuje príčinám detskej práce všeobecne a vysvetľuje základné pojmy z tejto oblasti. Druhá časť práce je zameraná na príčiny detskej práce v Ghane, podrobne sa venuje trom zvoleným kategóriám, ktorými sú chudoba, ľudský kapitál a inštitúcie. Ako zdroje sú pre túto prácu najvhodnejšie podklady Medzinárodnej organizácie práce (ILO) a organizácie UNICEF. Pre čo najlepšiu prehľadnosť práce budú príčiny nájdené v zdrojoch rozdelené do 3 vyššie spomínaných dimenzií, ktorými sú chudoba, ľudský kapitál, kde sa zaraďuje vzdelanie, zdravie a výživa a inštitúcie. Rozvojové ciele Ghany sú ovplyvnené veľkým percentom mladých ľudí pracujúcich v nebezpečných zamestnaniach, a to aj napriek snahám o ich eliminovanie.