Současný vývoj SBOP a zapojení České republiky do vojenských misí EU - Kociánová, Barbora; Kočí, Kateřina; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato bakalářská práce zkoumá pohled České republiky na své členství ve Společné bezpečnostní a obranné politice (SBOP). Cílem práce bylo vyhodnotit, jestli a jak Česká republika reflektuje svoje členství, konkrétně pak prostřednictvím účasti na vojenských misích v rámci SBOP. Práce se opírá o teoretický rámec, který se věnuje bezpečnosti v mezinárodních vztazích. Zejména pak jejímu liberálnímu a konstruktivistickému pojetí, které pracuje s bezpečnostními společenstvími. Právě bezpečnostní společenství jsou následně v práci představena a je na ně navázáno konkrétním případem, kterým je SBOP. Výzkum pro tuto práci proběhl prostřednictvím analýzy textu, konkrétně pak strategických dokumentů České republiky, které vykreslily percepci SBOP v českém prostředí v průběhu času. Na základě výzkumu byly identifikovány možné faktory ovlivňující vývoj vztahu České republiky ke SBOP a pravděpodobné možnosti dalšího vývoje.
Vedoucí práce: Kateřina Kočí
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses