EU a gender : Analýza politiky rovných příležitostí žen a mužů EU v letech 2019-2022 - Zábranská, Marie; Kočí, Kateřina; Zemanová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
I přes pokrok v genderové rovnosti, který lze v posledních desetiletích pozorovat, je zvyšování povědomí o genderových otázkách a prosazování politik rovných příležitostí žen a mužů stále aktuálním a důležitým tématem. Cílem této práce je čtenáři skrze provedenou analýzu politiky rovných příležitostí žen a mužů Evropské unie poskytnout komplexní pohled na problematiku nerovnosti žen a mužů. K dosažení tohoto cíle poslouží šest dílčích analýz zpracovávajících šest aspektů genderové nerovnosti (zdraví, peníze, práce, čas, znalosti a moc), s kterými práce pracovala na základě definic Evropského institutu pro genderovou rovnost (EIGE). Cílem provedených analýz je zprostředkovat odpověď na otázku, zda se Evropská unie prostřednictvím svých politik rovných příležitostí žen a mužů aktivně podílí na zlepšení situace genderové nerovnosti uvnitř EU, či zda je možné identifikovat prostor pro její zlepšení. K teoretickému ukotvení práce poslouží témata feminismus a gender v mezinárodních vztazích, gender a jeho místo v mezinárodním prostředí v kontextu mezinárodních organizací a vztah EU a jejích členských států.
Vedoucí práce: Kateřina Kočí
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses