Green marketing a greenwashing v oděvním průmyslu - Pánková, Lucie (2023)
Tato diplomová práce reflektuje aktuální výzvy a příležitosti, kterým čelí oděvní průmysl v kontextu otázek udržitelnosti. Zaměřuje se na generaci Z, která vyrůstá ve světě plném udržitelnostních diskusí, avšak stále volí nákupy neodpovídající jejich proklamacím. Zároveň zkoumá green marketing a greenwashing v oděvním průmyslu, kde zájem o udržitelné produkty narůstá, ale zároveň stoupá i riziko klamavých prohlášení. První kapitola představuje green marketing jako nástroj pro oslovování ekologicky zaměřených spotřebitelů a analyzuje jeho nástroje a výzvy. Druhá kapitola se věnuje greenwashingu, jehož klamavá tvrzení mohou způsobit skepsi u spotřebitelů. Otevírá tak otázku, nakolik se prohlášení o udržitelnosti shodují s reálným nákupním chováním generace Z. Teoretickou část uzavírá třetí kapitola, zkoumající (ne)udržitelnost oděvního průmyslu, s důrazem na fast fashion a nově i ultra fast fashion. Poslední, čtvrtá kapitola, prezentuje vlastní výzkum prostřednictvím skupinového rozhovoru, který si klade za cíl identifikovat faktory ovlivňující nákupní chování generace Z. Diplomová práce tak nabízí pohled na současný stav a vztah mezi udržitelností, marketingem a skutečným chováním spotřebitelů této důležité generace.