Nárůst ruského vlivu v oblasti Françafrique : Případová studie Mali - Brávková, Františka; Kočí, Kateřina; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Vojenský převrat v roce 2020 změnil dynamiku politiky země a byl impulzem k přeorientování Mali z Francie na Ruskou federaci. Rusku se následně prostřednictvím intenzivnější vojenské spolupráce podařilo vyplnit mocenské vakuum vytvořené stažením Francie z oblasti. Práce si klade otázku, zda Rusko posílilo své snahy i v ostatních oblastech spolupráce a zda tento vývoj znamená konec tradiční francouzské dominance v regionu ve prospěch ruského vlivu. Na základě představení konceptu mocenského vlivu v mezinárodních vztazích a možností jeho měření se práce věnuje vývoji ruského vlivu v Mali od roku 2020 do roku 2023 a rozebírá ruskou činnost v zemi s ohledem na její důsledky pro regionální stabilitu. Práce analyzuje ruský vliv pomocí modelu DIME, který zahrnuje diplomatické, informační, vojenské a ekonomické nástroje vlivu. Výsledkem práce je analytické zhodnocení činnosti Ruska v jednotlivých oblastech s cílem identifikovat změny v intenzitě ruského vlivu v Mali a potažmo celém regionu.
Vedoucí práce: Kateřina Kočí
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses