Exportní strategie vlády ČR - Šembera, Martin (2023)
Práce se věnuje analýze a hodnocení obchodních vztahů mezi Českou republikou a Tureckem s důrazem na oblasti exportu a importu a zkoumá klíčové faktory ovlivňující obchodní vývoj mezi oběma zeměmi, včetně politických, ekonomických a kulturních aspektů. Práce rovněž poskytuje přehled obchodní bilance a struktury vzájemného obchodu. V první části se práce zaměřuje na historický kontext a vývoj obchodních vztahů, zatímco druhá část se věnuje současnému stavu a aktuálním trendům. Detailně jsou analyzována odvětví s největším potenciálem pro vzájemný obchodní růst a identifikovány klíčové výzvy a překážky. Dále jsou představeny exportní strategie České republiky a zhodnoceny dopady mezinárodních obchodních dohod na vztahy s Tureckem. Výzkum ukazuje, že i přes některé výzvy existuje značný potenciál pro další rozvoj obchodních vztahů mezi Českou republikou a Tureckem a navrhuje strategické postupy, které by mohly posílit tyto vztahy a vytvořit nové příležitosti pro obchodníky. Na závěr práce poskytuje prediktivní pohled na budoucnost obchodních vztahů s odhadem možného vývoje a doporučeními pro další kroky.