Potravinová soběstačnost České republiky v rámci Evropské unie - Prošková, Petra (2023)
Tato diplomová práce analyzuje potravinovou soběstačnost České republiky v rámci Evropské unie s důrazem na vliv pandemie COVID-19 a války na Ukrajině. Práce identifikuje úrovně potravinové soběstačnosti a zkoumá, jakým způsobem tyto události ovlivnily stabilitu potravinového zabezpečení v zemi. Zaměřuje se rovněž na podpůrné programy, které mají vliv na potravinovou soběstačnost. S využitím hloubkových rozhovorů s klíčovými osobami z odvětví potravinářství a zemědělství odhaluje tato práce aktuální problémy a trendy ve směřování potravinové soběstačnosti. Přestože současná míra potravinové soběstačnosti České republiky dosahuje vyšších hodnot, studie zdůrazňuje zranitelnost a potenciální rizika, která by mohla ohrozit budoucí stabilitu potravinového zabezpečení v zemi. Vzhledem k aktuálnosti a relevantnosti tématu, si text klade za cíl upozornit na naléhavost problému a poukázat na nejkritičtější potravinové oblasti. Závěry práce naznačují, že potravinová soběstačnost je nezbytným prvkem pro stabilní fungování státu a společnosti. Diplomová práce tak přispívá k diskuzi o důležitosti a opatřeních k ochraně potravinové soběstačnosti v současném a budoucím kontextu.