Potravinová soběstačnost České republiky v rámci Evropské unie - Prošková, Petra; Procházková Iliniţchi, Cristina; Jedlinský, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato diplomová práce analyzuje potravinovou soběstačnost České republiky v rámci Evropské unie s důrazem na vliv pandemie COVID-19 a války na Ukrajině. Práce identifikuje úrovně potravinové soběstačnosti a zkoumá, jakým způsobem tyto události ovlivnily stabilitu potravinového zabezpečení v zemi. Zaměřuje se rovněž na podpůrné programy, které mají vliv na potravinovou soběstačnost. S využitím hloubkových rozhovorů s klíčovými osobami z odvětví potravinářství a zemědělství odhaluje tato práce aktuální problémy a trendy ve směřování potravinové soběstačnosti. Přestože současná míra potravinové soběstačnosti České republiky dosahuje vyšších hodnot, studie zdůrazňuje zranitelnost a potenciální rizika, která by mohla ohrozit budoucí stabilitu potravinového zabezpečení v zemi. Vzhledem k aktuálnosti a relevantnosti tématu, si text klade za cíl upozornit na naléhavost problému a poukázat na nejkritičtější potravinové oblasti. Závěry práce naznačují, že potravinová soběstačnost je nezbytným prvkem pro stabilní fungování státu a společnosti. Diplomová práce tak přispívá k diskuzi o důležitosti a opatřeních k ochraně potravinové soběstačnosti v současném a budoucím kontextu.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses