Vliv koloniální mocnosti a jí ustanovených institucí na ekonomický vývoj státu : případ Peru a Malajsie - Sloupová, Tereza; De Castro, Tereza; Proch, Dominik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Diplomová práce se v rámci dvou-případové studie zabývá dopady historicky ustanovených koloniálních institucí na dnešní ekonomiku Peru a Malajsie. Institucionální ekonomie je oborem, který zkoumá instituce jakožto formální i neformální pravidla pro ekonomické a společenské transakce, která se v ekonomice mohou projevit formou zákonů, požadavků či kulturních zvyklostí. Předmětem zkoumání této práce jsou instituce, které byly v zemi ustanoveny za doby koloniální nadvlády a vytvořeny tak, aby přinesly užitek vládnoucí mocnosti, tedy Španělsku či Velké Británii. Diplomová práce za pomoci historického kontextu analyzuje, jakým způsobem tyto instituce ovlivnily a dodnes ovlivňují ekonomiku bývalé kolonie, a navrhuje vhodné institucionální reformy.
Vedoucí práce: Tereza De Castro
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses