Porovnanie postoja Nemecka a Slovenska k ruskej agresii na Ukrajine - Mattová, Natália (2023)
Práca si za cieľ kladie porovnať jednotlivé postoje Nemecka a Slovenska k vojne, ktorá od roku 2022 prebieha na území Ukrajiny. Snažím sa odpovedať na otázku, ako sa pohľad týchto dvoch krajín líši a prečo je tento pohľad odlišný, poprípade, v čom sa zhoduje. Pojem ,,postoj“ som definovala na základe troch kritérií, a to vojenská pomoc, prístup k utečencom a ekonomické dopady. Keďže tento konflikt stále trvá, pre zjednodušenie výskumu som prácu časovo obmedzila na rok 2022. V práci sledujem oficiálne dokumenty o zahraničných bezpečnostných politikách oboch štátov, z nich vyvodzujem určité očakávania, ako by štáty mali reagovať, poprípade očakávania odvodzujem od iných historických skúseností a porovnávam ich s reálnymi krokmi. Informácie o reálnych krokoch získavam zo správ a vyhlásení politikov. Tento empirický výstup je podložený teóriou malých štátov a väčších mocností, konkrétne sa zameriavam na civilnú mocnosť. Charakterizujem oba prvky, objasňujem, ako sa jednotlivé štáty správajú, pričom tento teoretický kontext používam aj na vysvetlenie dôvodov rozdielnych pohľadov. Z hľadiska metodológie sa jedná o komparatívnu prípadovú štúdiu. Zistila som, že Slovensko aj Nemecko sa v tomto prípade zväčša držia zásad správania malého štátu a civilnej mocnosti, aj napriek určitým odchýlkam. Postoj je preto v určitých oblastiach rôzny, čo môže prameniť z odlišnej stratégie rozhodovania, ktorú môžeme vysvetliť na základe ponúknutej teórie.