Tradice a současnost česko-rakouských vztahů - Mikešová, Kristýna; Veselý, Zdeněk, 1950-; Tóth, Andrej, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Diplomová práce je zaměřena na tradici a současnost vývoje zejména politické a státoprávní roviny česko-rakouských, resp. československo-rakouských vztahů. Jejím základním cílem je na pozadí historického vývoje bilaterální vztahové relace a české, resp. rakouské státnosti identifikovat hlavní specifika a formující faktory těchto vztahů a určit, zda a do jaké míry se minulost a tradice promítají do současných vztahů. Z těchto hledisek je práce chronologicky a věcně členěna dle jednotlivých formativních období česko-rakouských vztahů. V tomto kontextu analyzuje jejich vývoj v dílčích časových úsecích, které jsou vymezeny zásadními politickými nebo státoprávními událostmi. První kapitola práce je věnována tradici česko-rakouských vztahů od středověku až do první světové války a tvoří klíčovou základnu pro postižení východisek jejich podoby ve 20. a 21. století. Předmětem druhé a třetí kapitoly je zejména vývoj bilaterálních vztahů od vzniku Československé republiky a Rakouska jako nástupnických států Rakouska-Uherska až do roku 1989. Obě kapitoly tak zahrnují analýzu československo-rakouských vztahů v období charakterizovaném zásadními událostmi, jimiž byla zejména druhá světová válka, komunistický puč v Československu a smluvně garantovaný neutrální status Rakouska a přinášejí tak cenné komparativní postižení rozdílných pozic obou států v meziválečném a bipolárním období. Prioritou čtvrté a závěrečné kapitoly je vyhodnocení vzájemné vztahové relace po roce 1993 až do současnosti. Kapitola tak přináší analýzu aktuální úrovně česko-rakouských vztahů, především v rovině politické a státoprávní s dílčím přesahem i do oblasti ekonomické a kulturní; komparativně postihuje rovněž shodné akcenty i odlišnosti v politických pozicích obou států k profilovým tématům evropské i
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses