Strategická kultura a její dopad na výsledek Šestidenní války : případ státu Izrael a Egypta - Müller, Bartoloměj; Weinfurter, Jaroslav; Eberle, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Bakalářská práce zkoumá výsledek Šestidenní války, přičemž analýza probíhá skrze koncept strategické kultury. Strategická kultura je vědní disciplína zkoumající kulturní vlivy na strategické rozhodování států. V rámci výzkumu jsou sledovány vybrané události a jejich dopad na formování epistemické komunity, která následně tvoří strategickou kulturu. Vybranými událostmi jsou vznik Státu Izrael a IDF, červnová revoluce v Egyptě a Sinajská válka. Práce dochází k závěru, že strategická kultura sehrála klíčovou roli v průběhu Šestidenní války a měla důsledky i na pozdější vztahy mezi Izraelem a Egyptem.
Vedoucí práce: Jaroslav Weinfurter
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses