Vliv udržitelnosti fast fashion značek na věrnost zákazníků - Lopatová, Veronika; Král, Petr, 1979-; Stránská, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Hlavním cílem této diplomové práce je prozkoumat vliv udržitelných praktik značek v segmentu fast fashion, na věrnost zákazníků českého trhu. V literární rešerši se práce zabývá charakteristikou fenoménu fast fashion, jeho dopady na životní prostředí a společnost, a také konceptem udržitelné módy, zeleným marketingem a problematikou greenwashingu. Třetí kapitola práce se soustředí na vymezení významu spotřebitelské věrnosti pro společnosti a zkoumá faktory, které mohou ovlivnit zákaznickou loajalitu. Následuje analýza současné situace českého oděvního trhu představující rozbor tržních tendencí a identifikace hlavních aktérů, kteří výrazně ovlivňují dynamiku rychlé módy v České republice. Stěžejní částí této práce je vlastní výzkum v podobě dotazníkového šetření zaměřující se na skutečnost, jak udržitelnost a s ní spojená ekologická odpovědnost fast fashion značek ovlivňuje loajalitu českých spotřebitelů. Na základě výsledků výzkumu bylo zjištěno, že udržitelnost hraje významnou, avšak složitou roli v loajalitě spotřebitelů v rámci oděvního segmentu českého trhu. Ačkoliv udržitelnost začíná být pro určitou část spotřebitelů významným faktorem, stále není pro většinu z nich hlavním rozhodovacím kritériem, které rozhodne, zda spotřebitel u značky zůstane a bude ji věrný. Má však potenciál loajalitu spotřebitelů vůči značkám posílit a může být tak efektivním nástrojem pro budování silnější loajality a zákaznické základny.
Vedoucí práce: Petr Král
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses