Rozdíly v založení cestovní kanceláře a cestovní agentury - Machová, Šárka (2023)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním problematiky mezi založením cestovní kanceláře a cestovní agentury. Tato práce je zaměřena na analýzu odborných informací k tématu cestovního ruchu a vzniku podnikatelských subjektů. Následně by měla nastínit rozdíly mezi zahájením podnikání na základě živnostenského oprávnění fyzických osob a založením obchodní korporace tzn. právnických osob. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou prostřednictvím odborné literatury a příslušných zákonů vysvětleny základní pojmy spojené s cestovním ruchem, objasněn rozdíl mezi fyzickou a právnickou osobou včetně dalších podmínek spojených se založením cestovní kanceláře a cestovní agentury. Praktická část představuje Cestovní agenturu Machová a Cestovní kancelář Around s.r.o., na kterých jsou popsány jednotlivé etapy, jež musí zakladatelé učinit pro založení a vznik svých firem či společností, jak po právní stránce, tak i daňové či pojišťovací. Praktická část je doplněna o výtažky z rozhovorů, které by měly pro zajímavost doplnit například porovnání v založení cestovní kanceláře před rokem 1999 a současnou dobou. Dále je řešen vliv pojištění pro případ úpadku cestovní kanceláře a výše příspěvku do garančního fondu. V závěru práce jsou výsledky zhodnoceny a zanalyzovány.