Koncept sociálního podnikání - Tymočko, Mariana (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku sociálního podnikání s důrazem na jeho financování. Teoretická část se věnuje charakteristice konceptu sociálního podnikání a vymezení sociálních podniků v kontextu Evropské unie. Dále identifikuje hrozby a výzvy, kterým sociální podniky v současné době čelí. Praktická část analyzuje dostupné finanční nástroje a opírá se o případovou studii dvou sociálních podniků, z nichž jeden na trhu stále působí, zatímco ten druhý svou činnost ukončil. Výsledky práce poskytují ucelený pohled na faktory úspěchu a neúspěchu sociálních podniků a nabízí doporučení pro jejich budoucí směřování.