Hodnocení udržitelnosti malých stravovacích zařízení metodou ESG reportingu - Trnková, Kateřina; Černý, Pavel; Bejdáková, Blanka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Diplomová práce přináší komplexní přehled problematiky ESG reportingu aplikovaného v sektoru stravovacích služeb. Probírané téma je velmi aktuální a dotýká se rozsáhlého množství faktorů z oblasti environmentální, sociální a hospodárné odpovědnosti stravovacích zařízení. Cílem diplomové práce je získat přehled o ESG reportingu v odvětví stravovacích služeb, ověřit aplikovatelnost výsledného seznamu ESG kritérií v praxi a identifikovat možné překážky a limitace aplikace některých kritérií. Výsledný seznam kritérií je vypracován na základě rešerše ESG kritérií z finančního sektoru a rešerše odborných článků z oblasti udržitelnosti, stravovacích služeb a hotelnictví. Výsledný shrnující seznam ESG kritérií je blíže popsán za pomoci konkrétních aktivit vhodných pro dosažení daného kritéria v provozovně stravovacího zařízení. Pro provedenou vícekriteriální analýzu byla zvolena Fullerova metoda porovnávání jednotlivých kritérií v párovém vztahu. Kritéria byla porovnána odděleně v rámci environmentální, sociální a hospodárné oblasti. Pro provedení vybrané vícekriteriální analýzy bylo použito dotazníkové šetření. Výsledné váhy ESG kritérií byly následně porovnány v celkovém souboru kritérií ze všech tří oblastí. Pro ještě podrobnější ověření výsledného seznamu ESG kritérií v praxi byl proveden hloubkový rozhovor s provozovatelem malého stravovacího zařízení. Rozhovor probírá současnou situaci aplikovatelnosti jednotlivých kritérií pro malá veřejná stravovací zařízení čítající méně než padesát zaměstnanců. Pro provozovatele stravovacích zařízení metodika poslouží jako přehled vhodných aktivit využitelných při transformaci provozovny udržitelným směrem. Práce může posloužit jako podklad k podrobnějšímu zkoumání jednotlivých oblastí ESG re
Vedoucí práce: Pavel Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses