Spokojenost turistů s pražskými Tax refund centry - Ečerová, Kristýna; Janeček, Petr; Pichlík, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato bakalářská práce analyzuje prostředí služeb vracení daní v rámci cestovního ruchu v Praze s cílem posoudit úroveň spokojenosti turistů. Práce se zaměřuje na nákupní cestovní ruch ČR a spokojenost se službami. Dále se zaměřuje na proces vrácení daně a roli zprostředkovatelů služeb vrácení daně. Práce zkoumá spokojenost turistů se službou vrácení daně pomocí metody multikriteriální analýzy a na základě analýzy identifikuje potenciální oblasti rozvoje refundačních kanceláří. Na základě hloubkových rozhovorů s turisty a osobního dotazníkového šetření byla vyhodnocena spokojenost s vybranými refundačními kancelářemi v Praze. Vybranými kancelářemi byly Informační centrum Fashion Arena Prague Outlet s vysokou mírou spokojenosti a Letiště Václava Havla v Praze, Terminál 1 s nižšími hodnotami spokojenosti. Výsledky této práce poskytují užitečné poznatky pro cestovní ruch v České republice a subjekty působící v oblasti Tax refund. Na základě doporučení, která vyplývají z analýzy, mohou podniky v odvětví vracení daní optimalizovat své služby a přispět ke zlepšení celkové zkušenosti turistů v České republice. Bakalářská práce poukazuje na potřebu dalšího výzkumu v této oblasti, aby se prohloubily poznatky o spokojenosti se službou vracení daně a zvýšila se celková spokojenost se službami v Praze.
Vedoucí práce: Petr Janeček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses