ESG v pojišťovnictví - Gardoň, Jiří (2024)
Cílem této diplomové práce je podrobně analyzovat dopady implementace Evropských standardů pro podávání zpráv o udržitelnosti (ESRS) na procesy upisování rizik a investic a na obsah reportingu v pojišťovací skupině. Práce se zaměřuje na standard ESRS E1 (Změna klimatu) a průřezové standardy ESRS 1 (Obecné požadavky) a ESRS 2 (Obecné informace), s důrazem na environmentální aspekty. Práce stanovuje hypotézy týkající se krátkodobé administrativní zátěže a střednědobých a dlouhodobých přínosů ESRS. Výzkum kombinuje analýzu dokumentů a hloubkové rozhovory s odpovědnými zástupci, čímž se snaží zmapovat dopady ESRS na reporting a procesy v pojišťovací skupině.