Zhlukovanie asociačných pravidiel metódou užívateľsky definovaných bariér - Michalovčík, Jaroslav; Máša, Petr; Rauch, Jan, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Predmetom tejto práce je spracovanie množiny asociačných pravidiel. Dolovanie asociačných pravidiel je jednou z úloh dobývania znalostí z databáz. Pri tejto úlohe môžu vznikať veľké množstvá pravidiel. Množstvo vytvorených asociačných pravidiel predstavuje výzvu z hľadiska spresnenia informácií pre praktické využitie. Do toho vstupuje kritická fáza spracovania asociačných pravidiel, v ktorej analytici a dátoví vedci získavajú z tohto množstva pravidiel zmysluplné poznatky. Spomedzi rôznych techník spracovania sa ako účinná metóda na spracovanie veľkého počtu asociačných pravidiel ukazuje zhlukovanie. Existujúce metódy zhlukovania však plne nevyhovujú potrebám prispôsobivosti, najmä pokiaľ ide o vzdialenosť pravidiel a požiadavky špecifické pre danú analytickú úlohu. Cieľom tejto práce bolo navrhnúť a implementovať novú prispôsobiteľnú metódu zhlukovania asociačných pravidiel. Výsledkom je metóda zhlukovania asociačných pravidiel pomocou užívateľsky definovaných bariér implementovaná v jazyku Python. Metóda využíva užívateľsky definované bariéry na prispôsobenie procesu zhlukovania, pričom zohľadňuje antecedent, sukcedent, podporu a spoľahlivosť pravidiel. Umožňuje upravovať vzdialenosť pravidiel, vybrať stratégiu zlučovania zhlukov a definovať počet zhlukov tak, aby vyhovovali špecifickým analytickým úlohám. Táto univerzálna metóda je použiteľná na asociačné pravidlá bez ohľadu na proces ich ťažby a ponúka efektívny prístup na spracovanie a získanie poznatkov z množstva asociačných pravidiel.
Vedoucí práce: Petr Máša
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses