Mezi politikou a sportem : vláda ČR a její pohled na pořadatelskou roli Číny v olympijských hrách 2022 - Zouharová, Natálie; Votoupalová, Markéta; Zemanová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá postojem vlády České republiky k pořadatelské roli Číny na zimních olympijských hrách 2022. Hlavní zaměření je na diplomatický bojkot v reakci na lidskoprávní problémy, zejména vůči Ujgurům. Práce využívá teoretického rámce sportovní diplomacie a logiky vhodnosti a výhodnosti. Empirická část analyzuje postoj vlády skrze výroky a konfrontuje ho s názory veřejnosti získanými dotazníkovým šetřením. Závěr ukazuje, že postoj byl ovlivněn kombinací morálních hodnot a snahou udržet příznivé postavení České republiky v mezinárodním kontextu. Práce podněcuje k budoucímu výzkumu v oblasti dlouhodobých dopadů diplomatického bojkotu a komparativní analýze postojů ČR a jiných států k Číně.
Vedoucí práce: Markéta Votoupalová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses